Verbeter de online vindbaarheid van jouw bedrijf
Heb je een mooie website voor je bedrijf, maar komen er nauwelijks websitebezoekers op? Dan is het de hoogste tijd om aan je online vindbaarheid te werken. Waarschijnlijk zijn hier al een aantal concurrenten volop mee bezig, dus wacht niet langer en begin met die inhaalslag! Na het lezen van dit artikel kun je zelf aan de slag met het verbeteren van de online vindbaarheid van jouw bedrijf.
Wat is online vindbaarheid?
Online vindbaarheid is het gevonden worden in zoekmachines op relevante zoektermen voor jouw bedrijf. Als jij een personal trainer bent in Apeldoorn, dan wil je graag gevonden worden op de zoekterm ‘personal trainer Apeldoorn’. Deze zoekterm is dus relevant voor jou en daarom is het belangrijk om je website zó te optimaliseren, dat je daadwerkelijk gevonden wordt als iemand deze zoekterm intypt in Google (of een andere zoekmachine). Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten om jouw online vindbaarheid te vergroten. Het grote voordeel? Dit kun je grotendeels zélf doen met de onderstaande tips!
1. Doe een zoekwoordonderzoek
Allereerst is het belangrijk dat jij zelf weet waarop jij gevonden wilt worden én dat je weet op welke zoektermen mensen vaak zoeken. Zo ontdek je waarop je jouw websitepagina’s moet optimaliseren of op welke zoekwoorden je teksten moet schrijven. Zonder een goede tekst met de juiste zoekwoorden, word je sowieso niet gevonden. Dit ontdek je door een zoekwoordonderzoek te doen. Ubersuggest is een populaire, handige tool hiervoor met een gratis versie. Hier vul je de zoektermen in waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn voor je bedrijf en Ubersuggest tovert er de beste zoektermen voor je uit. Ideaal!
2. Werk aan je on-page SEO
Nu je weet op welke relevante zoektermen jouw doelgroep zoekt, is het belangrijk om deze te verwerken op je website. Elke pagina optimaliseer je op één zoekwoord en optimaliseer nooit meerdere pagina’s op één zoekwoord, dan kunnen ze met elkaar gaan concurreren en is het lastiger om bovenaan te komen staan. Verwerk het zoekwoord onder andere in:
- De titel
- Minimaal één kop
- Intro & alinea
- De alt-tekst van een afbeelding
Let erop dat je het zoekwoord niet té vaak gebruikt: dan leest een tekst niet meer prettig en haakt een lezer sneller af.
3. Zorg voor een snelle website
Probeer je wel eens een website te openen die zo traag is dat je een paar seconden moet wachten voordat hij is geladen? Heel irritant! Veel mensen hebben zo’n website zelfs al weggeklikt omdat het te lang duurt. Niet alleen jij, maar ook zoekmachines straffen websites hierop. Niet goed voor je online vindbaarheid dus! Bekijk eens hoe lang het duurt voordat jouw website is laden via GTmetrix en PageSpeed Insights. Deze websites geven vervolgens tips om de snelheid van je website te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het verkleinen van afbeeldingen of het verwijderen van plug-ins. Heb je je website laten maken? Stuur deze rapporten dan door naar je websitebouwer. Hij of zij kan je vaak adviseren.
4. Én een mobielvriendelijke website
Steeds meer mensen zoeken informatie op via hun smartphone. Het is daarom van belang dat jij een mobielvriendelijke website hebt met een responsive design. Dit betekent dat jouw website er anders uitziet op een smartphone dan op een desktop. Het smartphone design is zo gemaakt dat de tekst groot genoeg is om te lezen en knoppen eenvoudig aangeklikt kunnen worden. Deze zaken zorgen ervoor dat een smartphone gebruiker eenvoudig navigeert door jouw website en snel het antwoord op zijn of haar vraag kan vinden. Via de gratis tool Google Search Console kun je checken of jouw website mobiel geoptimaliseerd is en waarop je nog kunt optimaliseren.
5. Gebruiksvriendelijkheid is key
Een website geoptimaliseerd voor Google is belangrijk, maar ervoor zorgen dat een websitebezoeker een prettige ervaring heeft is nóg belangrijker. Schrijf daarom niet alleen maar voor zoekmachines, maar vooral voor je bezoekers. Zij willen snel het antwoord op hun vraag vinden en dus de informatie vinden die ze nodig hebben. Dit doe je o.a. door:
- Een goede structuur aanbrengen in je tekst (titels en koppen);
- Beginnen met de belangrijkste informatie;
- Gebruikmaken van afbeeldingen en/of video’s;
- Doorlinken naar andere relevante artikelen op je website;
- Afsluiten met een call-to-action.
Bovenstaande zaken zorgen ervoor dat een websitebezoeker langer op je pagina blijft, wat bijdraagt aan een lager bouncepercentage en een hogere doorklikfrequentie. Dit vindt Google weer belangrijk en hierdoor kom jij hoger in de zoekresultaten terecht!
6. Schrijf goede meta- titels en beschrijvingen
De zoekresultaten van een zoekmachine bestaan uit een metatitel en metabeschrijving. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder.
Je kunt deze titel en beschrijving zélf optimaliseren voor een zoekmachine zoals Google. Doe je dit niet, dan kiest Google zelf een titel en beschrijving die niet altijd optimaal is. Juist door zelf een ijzersterke, pakkende meta- titel en beschrijving te schrijven, kun je de CTR (doorklikpercentage) verhogen. Dit betekent dat er meer mensen naar jouw website klikken vanuit de zoekresultaten. Hoe doe je dit?
- Vermeld altijd het zoekwoord (vooraan) in de titel en de beschrijving. Dit is tenslotte hetgeen waar iemand naar op zoek is;
- Wek nieuwsgierigheid op;
- Focus op de oplossing die jij biedt voor een probleem;
- Toon de voordelen van jouw dienst/product;
- Gebruik lijstjes (zoals 10 tips, 8x waarom… etc.);
- Houd je aan het maximaal aantal tekens (59 titel, 120 beschrijving). Plaats de belangrijkste informatie daarom altijd vooraan;
- Zet aan tot actie door een CTA te verwerken in de beschrijving.
Zélf aan de slag met het verbeteren van jouw online vindbaarheid!
Met de bovenstaande tips kun je direct aan de slag! Probeer Ubersuggest eens uit, haal wat pagina’s door GTmetrix en maak een account aan op Google Search Console voor meer inzichten. Heb je toch wat meer hulp nodig? Dan is de Online Marketing Driedaagse de oplossing voor jou! In drie dagen leer jij hoe je jouw bedrijf succesvol in die online schijnwerpers zet, zodat potentiële klanten jou kunnen vinden. Wat krijg je allemaal:
- Drie dagen lang elke dag nieuw lesmateriaal dat bestaat uit duidelijke video’s, handige checklists en stappenplannen.
- 30 dagen toegang tot al het lesmateriaal.
- Een online werkboek waarin je alle opdrachten kunt uitschrijven, zodat je ook ná de cursus nog terug kunt zien wat je allemaal hebt geleerd.
- 30 dagen gratis support van ervaren online marketeers.
- Extra! Een gratis backlink naar jouw eigen website als je een review achterlaat (na dag twee weet je precies waarom dit zo belangrijk is voor jouw online vindbaarheid).
Ben je benieuwd naar het aanbod? Klik hieronder voor meer informatie!
Klaar voor de start? Af!
Start direct met het online vindbaar maken van jouw bedrijf voor meer nieuwe klanten vanuit je online kanalen.