Online bedrijf starten, het stappenplan

Lees hier alles over het starten van een online bedrijf. Bekijk het stappenplan, de mythes en goede voorbeelden voor inspiratie.

 

Online bedrijf starten

Hey ondernemer! Wat gaaf dat je een online bedrijf wil starten! Je bent misschien nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar die ondernemersdrift zit er al goed in blijkbaar. Mooi werk.

In dit artikel lees je alles over het starten van een online bedrijf. Lees het artikel of spring direct naar een van de onderstaande hoofdstukken:

Wil je nadat je je jouw online bedrijf gestart bent direct écht goed beginnen? Dan is de Online Marketing Driedaagse dé cursus voor jou. 

Luuk van Meijel

Schrijver van dit artikel

“Ik werkte voor verschillende online marketing bureaus, en startte zelf twee bedrijven in online marketing. 

Zelf aan de knoppen draaien vind ik erg leuk, daarnaast leer ik jou graag hoe je je digitale kanalen het best inzet!”

Soorten online bedrijven

Jíj wil graag een online bedrijf starten. Waarschijnlijk omdat je meer vrijheid in je werk zoekt. Of je nu wil reizen en werken tegelijkertijd, een kind op komst hebt en thuis wil zijn maar toch een inkomen wilt genereren of je naast je werk in loondienst wilt experimenteren met je eigen zaak, een online bedrijf starten is een goed idee.

Er zijn natuurlijk legio soorten online bedrijven, we zetten ze voor het gemak even uiteen in 6 categorieën op willekeurige volgorde:

 1. Affiliate marketing
 2. Webshop (met je eigen producten/opslag)
 3. Webdesign
 4. Virtual assistant
 5. Dropshipping
 6. Online marketing

Affiliate marketing

We merken vaak dat affiliate marketing als iets schimmigs wordt gezien, iets lastigs. Dat hoeft het helemaal niet te zijn! Een online bedrijf starten in Affiliate marketing kan supermakkelijk door affiliate partner te worden van Booking.com, Bol.com of je favoriete hostingpartij (zo zijn wij affiliate partner van iXL hosting bijvoorbeeld).

Begin eens bij Onlinemarketingzelfdoen.nl via ons eigen affiliate programma! Bekijk het hier >

De gang van zaken bij het worden van een affiliate marketeer is vaak deze:

 1. Je meldt je aan voor een affiliate programma;
 2. Je wordt al dan niet goedgekeurd;
 3. Je krijgt een link om naar vrienden te sturen of om op je website te zetten;
 4. Iemand koopt iets via die link;
 5. Jij krijgt een percentage van de omzet.

Een voorbeeld van een affiliate website is bijvoorbeeld Webhosters.nl. Je klikt daar op een link om naar een andere partij te gaan en als jij een product koopt, krijgen zij daar een commissie over!

De klant betaalt dus nooit meer dan normaal, maar het bedrijf waarnaar je linkt draagt een percentage af aan zijn helpende hand, jij ?

 

Webshop 

Een goede optie voor een online bedrijf is het starten van een webshop. Voorbeelden hiervan kennen we allemaal, maar denk bijvoorbeeld aan een kleine versie van Bol.com. Maak je zelf gave producten? Top! Dan hoef je niet meer naar een product te zoeken. Natuurlijk komt het vaker voor dat je eerst nog een categorie moet vinden. Helemaal niet erg!

Let erop dat je een niche uitkiest. Ga uit van iets waar jij veel verstand van hebt, en waar genoeg zoekvolume op is (meer over zoekvolume en het doen van een goed zoekwoordonderzoek lees je in hoofdstuk 5 van Onlinemarketingzelfdoen.nl).

Ben je bijvoorbeeld net vader of moeder geworden? Grote kans dat je dan heel veel tijd hebt besteed aan het zoeken van babyproducten. Die kennis zou je kunnen gebruiken om een webshop te beginnen in babyspullen.

Heb je geen zin om alle spullen zelf in huis te halen en los te verzenden? Bekijk dan deze optie in combinatie met Dropshipping en Affiliate marketing. Mocht je een handige tool willen gebruiken om een webshop te maken, check dan bijvoorbeeld Shopify.

 

(Web)design

Voor deze optie heb je waarschijnlijk wat meer technische kennis nodig. Als designer zul je in ieder geval een beetje overweg moeten kunnen met Adobe programma’s als Illustrator, Photoshop en InDesign.

Als webdesigner moet je waarschijnlijk af en toe ook wat geavanceerdere zaken onder de knie hebben, zoals css en html. Wil je een website leren maken zonder te coderen in een drag & drop omgeving? Dat kan ook! Het is handig om een kléin beetje html te leren maar in principe heb je het niet nodig. Hoe je dat doet lees je in ons tweede hoofdstuk: website maken. Deze website is bijvoorbeeld ook zonder kennis van css gebouwd.

Tipje van de sluier? Wij gebruiken het beste WordPress theme Divi voor dit soort zaken. Waarom we dit het beste thema vinden lees je hier!

De website van Divi bekijk je hier!

 

Virtual assistant

Een andere optie om een online bedrijf te starten is een virtuele assistent worden. Virtual assistants worden al langer gebruikt voor allerlei taken. Je wordt in principe iemand die taken voor iemand anders volbrengt, en dat is natuurlijk heel breed.

Ben je ergens heel goed in? Bijvoorbeeld plannen en organiseren? Probeer dat dan te communiceren op je website en wellicht is een drukke ondernemer een goede klant voor je. Je kunt dan zijn agenda inplannen en telefoontjes afhandelen maar bijvoorbeeld ook cadeautjes voor haar kinderen laten bezorgen.

Een bureau dat dit soort zaken regelt is bijvoorbeeld Vlotte Tantes. Let op: wij hebben geen ervaringen met dit bureau dus kunnen de kwaliteit niet garanderen. Zoek vooral zelf naar goede referenties en reviews.

 

Dropshipping

Dropshipping is een relatief nieuw fenomeen, maar een prima optie om een online bedrijf te starten. Dropshipping is in principe en combinatie van Affiliate marketing en een webshop hebben. Je maakt een deal met een leverancier van een bepaald product, bijvoorbeeld smartwatches. De leverancier geeft je een goede prijs als je meerdere klanten aanlevert. In jouw webshop zien mensen de smartwatches staan en je doet verder alles zelf. Van retourafhandeling tot transacties, maar met opslag heb je niets te maken. Handig! Je laat de producten dus door de leverancier direct naar de koper te sturen.

 

Online marketing

Je kunt je ook specialiseren in online marketing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan SEA (search engine advertising) in Google Ads, SEO (search engine optimization), SMA (social media marketing) op Facebook en Instagram, e-mailmarketing in bijvoorbeeld Mailchimp/ActiveCampaign of contentmarketing.

Om online marketeer te worden heb je in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, veel ervaring nodig. Een goed idee zou kunnen zijn om je eigen website te maken en je producten te verkopen. Op die manier doe je superveel ervaring op in het maken en managen van een bedrijf, en kun je dit ook toepassen op je klanten. Zo hoef je geen maandenlange cursus te doen, en heb je zelf een extra bedrijf en dus een extra inkomstenstroom!

Meer weten over hoe je hiervan de online vindbaarheid vergroot? Bekijk onze cursus hierover: De Online Marketing Driedaagse.

Online bedrijf starten: het stappenplan

Yes! Je gaat beginnen. Vinden we gaaf. Wat voor online bedrijf je ook gaat starten: hieronder is een algemeen stappenplan zodat je beslagen ten ijs komt.

inhaakkalender-2020-in-kantoor

 

Stap 1: ✔️ Zet je idee in het kort op papier

Je hoeft niet goed te kunnen schrijven of tekenen om je idee gestructureerd op papier te krijgen. Begin gewoon met een a4tje en zet daarop wat je van plan bent. Wat ga je betekenen voor je klanten? Wat voor prijzen wil je gaan vragen? Waarom zouden klanten voor jou moeten kiezen en niet voor een concurrent? Wie zijn die concurrenten?

Schrijf bondig op wat je plannen zijn en laat die lezen aan mensen om je heen. Misschien kennen zij partijen die iets soortgelijks doen, geen probleem! Iedereen heeft concurrenten.

 

Stap 2: ✔️ Schrijf een businessplan

Het klinkt zwaarder dan het is, maar om het eerder gemaakte a4tje nog beter uit te werken, is het een goed idee om een business plan te schrijven. Dit hoef je niet allemaal zelf te gaan verzinnen. De business plannen die wij schreven waren letterlijke hoofdstukken uit het invulplan van de Rabobank.

Waarschijnlijk is niet alles op jou van toepassing. Geen enkel probleem, dan sla je die hoofdstukken gewoon over. We zitten niet meer op school, we hoeven niet meer minimaal 5 kantjes in een opstel te schrijven.

 

Stap 3: ✔️ KVK-inschrijving

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Voor startende ondernemers is de meest gekozen rechtsvorm een eenmanszaak wanneer je alleen bent, en een vennootschap onder firma (v.o.f.) als je met meerdere ondernemers een bedrijf start.

Een inschrijving kost ongeveer 50 euro. Let erop dat je vanaf dat moment omzetbelastingaangifte indient, meestal elk kwartaal.

 

Stap 4: ✔️ Maak een website (of laat er een maken)

Een website is natuurlijk een vereiste voor een online business. Of je nu een webshop gaat maken of contentmarketeer wordt, je potentiële klanten moeten je wel kunnen vinden.

De website bouw je met bijvoorbeeld Divi in combinatie met WordPress, zoals we al eerder aanhaalden.

 

Stap 5: ✔️ Zorg voor maximale online zichtbaarheid

Naast het hebben van een website zijn er legio andere mogelijkheden om je online zichtbaarheid te maximaliseren. Denk aan SEO, of aan een Google Mijn Bedrijf profiel bijvoorbeeld.

Al deze zaken leggen we uit in de Online Marketing Driedaagse. Vragen horen we natuurlijk graag, stuur gewoon een mailtje!

 

Stap 6: ✔️ Laat weten dat je bestaat

Als je alles klaar hebt voor jouw online bedrijf, schreeuw je dat natuurlijk van de daken! Zet het op LinkedIn en bazuin het rond op verjaardagen. Je enthousiasme werkt toch wel aanstekelijk ? Die eerste portie engagement is natuurlijk heerlijk, maar zorg dat je ook blijft communiceren over je bestaan.

Je zult op je komende berichten wat minder respons krijgen dan op het lanceerbericht, maar het is belangrijk dat je naam vaak voorbij komt om zo een top of mind positie te verwerven bij potentiële klanten.

 

Stap 7: ✔️ Benader potentiële klanten

In een ideale wereld kwamen er meteen busladingen klanten naar je toe. Helaas werkt het bijna nooit op die manier, maar niet getreurd! Je hebt een prachtig bedrijf staan nu en je weet dat je waarde kunt toevoegen aan andermans bedrijven. Vertel ze dit! Geef presentaties bij de lokale ondernemersvereniging en voeg interessante kandidaten toe op LinkedIn.

Wil je geen verkoperspraatje houden? Vraag ze dan bijvoorbeeld naar wat voor problemen ze hebben die raakvlakken hebben met jouw vakgebied. Je komt vanzelf uit bij de oplossingen die jij kunt bieden. Bekijk ons artikel over je Online vindbaarheid verbeteren voor meer tips.

 

Stap 8: ✔️ Geef niet op

Gaat het een tijdje stroef in je online bedrijf? Of vind je het lastig om na het starten van je online bedrijf ook daadwerkelijk door te zetten? Dat is logisch! Gebeurt iedereen. Niemand is ineens ontzettend groot geworden. Alle bedrijven kosten veel werk om op te zetten. Even een zetje nodig? Laat het ons weten via e-mail.

 

Zo! Jij bent helemaal klaar om de wereld te veroveren met je nieuwe online bedrijf. Mooi! Laat ons weten wat je doet. Op zoek naar een linkbuildingmogelijkheid? Als je een pakket hebt van Onlinemarketingzelfdoen.nl zetten we en linkje van je bedrijf op onze partnerpagina. Stuur ons daar even een mailtje over en we regelen het direct.

Voorbeelden van online bedrijven

1.      Offbeat Marketing

We maakten de website van Offbeat Marketing met het beste WordPress theme Divi. Hij lijkt enigszins op onlinemarketingzelfdoen.nl maar is gebouwd met een ander child theme.

voorbeeld-offbeat-marketing-beste-wordpress-themes

 

2.      Onlinemarketingzelfdoen.nl 

We hebben in combinatie met enkele plugins ook deze website gemaakt met Divi. Onlinemarketingzelfdoen.nl is een online bedrijf waar we ondernemers helpen hun vindbaarheid op het internet te vergroten en ze support bieden. 

voorbeeld-omzd-beste-wordpress-themes

 

3.      Elegant Themes / Divi

Een perfect voorbeeld van een online bedrijf is de website van Elegant Themes. Alles wat er gebeurt, gebeurt remote. Mooi toch? 🙂

divi-online-bedrijf-starten

3 Mythes over online bedrijven

1. Na een paar maanden kun je achterover leunen omdat alles vanzelf gaat

Een eigen bedrijf hebben is hard werken. Als ze zoekt op dropshipping business starten, raak je verzeild in een YouTube wereld vol gasten die claimen dat ze een passief inkomen verdienen en helemaal niets hoeven te doen voor duizenden euro’s winst per maand. Kan, maar is lastig te geloven toch? Bezint eer ge begint, want een online bedrijf runnen is gewoon flink aanpoten, ook na enkele jaren.

 

2. Je hebt veel investeringsgeld nodig om een online bedrijf te starten

Om een online bedrijf te starten heb je helemaal niet veel investeringsgeld nodig. Ga je alles zelf doen? Dan kom je al een heel eind met € 350,- en daar zit een pakket van Onlinemarketingzelfdoen.nl bij! Je krijgt dan een WordPress thema, en alle hulp die je nodig hebt bij het starten van jouw online bedrijf.

 

3. Je moet alles van internet weten

Leren door doen is het grootste goed in het hebben van een online bedrijf. Start gewoon en kijk waar het schip strandt. Iedereen kan tegenwoordig een website maken en iedereen is goed op een ander vlak. Vaak is die expertise specifiek genoeg om te verweven in je online bedrijf, en daarmee uniek te zijn.

Die internetkennis die je opdoet door alles zelf te doen komt daar gewoon bij! Daarnaast kun je alles wat je je afvraagt direct aan ons vragen. Wij tillen je gewoon die drempel over zodat je daarna weer lekker zelf verder kunt.

 

Online bedrijf starten: concluderend

Ik hoop dat je met deze tips uit de voeten kunt! Heel gaaf dat je je online bedrijf gaat starten. Zoals we al schreven: vraag ons alles via e-mail! Geen enkel probleem. Je zult zien dat we binnen de kortste keren samen jouw bedrijf online hebben.

Klaar voor de start? Af! 

Start direct met het online vindbaar maken van jouw bedrijf voor meer nieuwe klanten vanuit je online kanalen.